"Jeg tror kreativiteten kan ta overhånd, hvis det ikke er noen begrensninger."
Da Magnus trådte inn i sin nye leilighet ved Søerne i København i desember 2023, var det som å tre inn i en tidslomme. Leiligheten i det ikoniske Vestersøhus var stort sett slik den ble bygget i 1939.
Bygningen er fredet og står som et av arkitekten Kay Fiskers mesterverk; et klassisk eksempel på den funksjonalistiske byggestilen som for alvor slo gjennom på 1930-tallet. Og det var nettopp denne kombinasjonen av historie og beliggenhet som gjorde at Magnus forelsket seg i huset.
Se hvordan han med respekt for bygningens arv og et skarpt øye for sammenheng og estetikk har forvandlet den 120 kvadratmeter store leiligheten til et moderne drømmehjem.
Det mulige kunst
Å renovere en fredet eiendom krever både tålmodighet og oversikt. Vestersøhus har en fredningsmanual, og en løpende dialog med Slots- og Kulturstyrelsen er nødvendig for å sikre at valgene du tar, er i samsvar med fredningsverdiene. Men selv om disse begrensningene kan virke skremmende for noen, ser Magnus dem som både en spennende utfordring og en struktur som gir kreativiteten retning og fokus. Fordi en gjennomtenkt plan og en klar retning har vært avgjørende for Magnus under renoveringen, har han tilnærmet seg prosjektet som den advokaten han er: analytisk, strukturert, detalj- og løsningsorientert.
Det hele startet med et moodboard, der farger og materialer ble koordinert for å sikre en rød tråd gjennom hele hjemmet. Inspirasjonen til materialer og farger fikk Magnus til å utforske leilighetens originale detaljer, bygningens omgivelser og Kay Fiskers historie.
”Det har handlet om å finne ut hva som er mulig innenfor rammene. Skal jeg gå på kompromiss, eller skal jeg finne en helt annen løsning?”
Et sammenhengende fargeunivers
For å skape en sammenheng mellom inne og ute har Magnus tatt utgangspunkt i omgivelsene når han har valgt farger. Fra kjøkkenet og spisestuen har han utsikt til en Arne Jacobsen-bygning med glassfasader i grønnlige toner, mens han fra stuen ser ut på tretoppene ved Sankt Jørgensjøen. Derfor valgte han den grønne fargeskalaen.
I jakten på de riktige grønntonene gikk Magnus gjennom 20 fargeprøver, som alle ble malt på veggene for at han skulle få et inntrykk av fargene i forhold til hverandre.
Valget falt på "Anker" til de store rommene i hjemmet; spisestuen, stuen og soverommet. Denne lyse grågrønne fargen ble malt på den øverste halvdelen av veggene og binder de tre rommene sammen, mens bordene i ulike grønnfarger, "Cool Khaki" på soverommet, "Moss" i stuen og "Sage" i spisestuen, gir variasjon.
"Jeg ville gjerne ha fornemmelsen av å bevege meg mellom flere grønne nyanser, men uten at det skulle bli et myldrene virvar."
Komplementerende kontrast
De svarte panelene og rammene i hele leiligheten er både et nikk til funksjonalismens rene linjer og geometriske formspråk og en detalj som fremhever noen av leilighetens opprinnelige elementer som Magnus ikke har vært nødt til å endre på.
De torpedoformede dørhåndtakene i svart bakelitt og vinduspanelene i svart marmor bindes vakkert sammen av det gjennomgående svarte treverket, som også skaper, som Magnus uttrykker det, "en frekk kontrast" til de duse grønnfargene på veggene.
Kontraster er noe Magnus legger stor vekt på i interiørdesignet sitt, der kalde metaller spiller mot varme tresorter og organiske kunstgjenstander, og myke tekstiler kompletterer de mer stramme møblene på en vakker måte. For ham er det denne miksen av materialer og uttrykk som gir interiøret liv.
Rom til ro og fordypelse
I tråd med funksjonalismen har Magnus fokusert på bruken av de ulike rommene i innredningen. På gulvet har han valgt et sisalteppe som både gir et visuelt rolig uttrykk og en behagelig akustikk.
I dette rommet har han valgt kun én farge på veggene for å skape ro for øyet. Lyse nyanser av grønt er kjent for å øke konsentrasjonen, så "Pocket Green" var det opplagte valget for kontoret.
Flügger 80 farger nevnt i denne artikkelen
Tre fargetips inspirert av Magnus
- Fargeprøver - spesielt hvis du bruker flere farger i hjemmet og ønsker å se hvordan fargene fungerer sammen.
- Velg samme grunnfarge i alle rom, og mal kantene i ulike nyanser innenfor samme fargeskala for å skape et subtilt fargespill i hele hjemmet.
- Skap en forbindelse mellom det opprinnelige og det nye ved å basere fargevalgene på de opprinnelige detaljene i boligen og bygningens omgivelser