Sparkelmasse
Sparkelmasse kommer i mange forskjellige varianter, som hver er utviklet for bruk på forskjellige materialer og sparkeloppgaver. Valg av sparkelmasse avhenger derfor av hvilken type sparkeloppgave du skal starte med.
Sparkelmasse er tilgjengelig som ferdigblandet i tuber eller i bøtter, klar til bruk eller i pulverform, hvor du har mulighet til å blande riktig mengde til oppgaven selv. Du kan også få sparkel i ulike kornvarianter, slik at du med et tykt lag grovsparkel kan glatte overflater og med en finere sparkel kan du lage sluttsparkel som gir glatte overflater med fin finish. Kitt kan dermed brukes til et bredt spekter av oppgaver.
Enten du skal dekke til hull etter oppheng på veggen, reparere sprekker, eller om du skal sparkle helt, kan du enkelt finne en sparkelmasse som passer din oppgave.
Hva er sparkelmasse?
Sparkelmasse er et bindemiddel og sparkel som er spesielt utviklet for å fylle hull, reparere sprekker eller andre skader og for å avrette vegger, tak og andre overflater.
Sparkelmasse kommer i mange forskjellige typer, som hver har sine spesielle egenskaper. Noen sparkelmasser er et godt allsidig verktøy for oppussing eller reparasjoner, mens andre er spesialutviklet med et spesielt formål.
Valg av sparkelmasse
Valget av sparkelmasse avhenger av typen sparkelarbeid du skal utføre. Det vil være forskjell på om du bare må sparkle i flekker, sparkle i hull etter småskader, eller om du må sparkle helt på store flater.
Valget avhenger også for noen typer sparkel av hvilket materiale du skal sparkle. Samtidig er det også viktig å ta hensyn til om man skal sparkle innendørs eller utendørs, da man vet at enkelte oppgaver krever en god, elastisk sparkel som kan følge materialets bevegelser ved skiftende temperaturer. Her vil en sparkel spesielt for utvendig bruk være ideell. Det samme gjelder en sementbasert sparkel som også er ideell for bruk ute. Det er rett og slett viktig å fullføre overflaten for optimal beskyttelse mot fukt og vann.
Hva brukes sparkelmasse til?
Sparkelmasse kan brukes til en lang rekke oppgaver ved oppussing eller bare små fyllingsjobber, som hull etter spiker og skruer på vegger, når du skal pusse opp hjemmet ditt. Du kan også bruke sparkel til mange forskjellige typer materialer som gips, betong, lettbetong og tre.
Sparkelmasse kan brukes til punktavretting eller full avretting av overflater, slik at vegger eller tak fremstår rene og glatte uten ujevnheter, før overflatene behandles videre med maling, tapet, vev eller filt. Sparkelmasse kan dermed brukes til både større og mindre sparkeljobber, men er det veldig små reparasjonsjobber eller fyllinger kan du bruke sparkel i stedet.
Fyllmasse kan blant annet brukes til:
- Reparasjon av hull, sprekker, sprekker eller andre mindre skader
- Samlinger av gipsplater
- Skåner for ujevnheter
- Fin avskjed
- Endelig distribusjon
- Fuktsikring i våtrom
- Rekonstruksjon av skadet treverk
Hvilken korntype bør du velge for sparkel?
Noen typer sparkel er tilgjengelig som grov, middels eller fin spon samt andre mer spesielle varianter med spesielle korntyper. Det er blant annet når du skal bruke sandsparkel at du kan velge mellom ulike typer korn.
Når du skal velge mellom grov middels fin eller en helt annen variant, avhenger valget av hvilken sparkeloppgave du skal begynne med. Den grove utgaven brukes når et tykkere lag skal sparkles, som for eksempel ved fullstendig fuging av vegger og tak, fuging av store fuger, hull, sprekker eller andre større skader. Middels sparkel brukes i forbindelse med pussing av gipsplater, og finsparkel brukes som sluttsparkel for å skape en jevn og glatt overflate.
Hvor lang tid har sparkel tørketid?
Tørketid på sparkel avhenger av typen du bruker, hvor du sparkler og i hvilken mengde du sparkler. Hvis du skal lappe hull, sprekker eller andre mindre skader der det ikke er mer enn noen få centimeters fordypning, er tørketiden rundt en halvtime.
Hvis du skal sparkle fuger av gipsplater er tørketiden en del lengre, da den optimale herdingen kan ta flere timer og helst må tørke over natten. For en korrekt angivelse av tørketiden på sparkel anbefales det derfor å alltid lese beskrivelsen på emballasjen, slik at du unngår å behandle overflaten ytterligere før sparkelen er helt tørr.